2022-2023 BİLSEM Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
MEB, 2022-2023 BİLSEM başvurularına dair açıklama yaptı. BİLSEM 2022-2023 sınavının başvuru tarihleri de böylece netlik kazandı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan takvime göre 2022-2023 yılı için BİLSEM sınavları için önemli tarihler şunlardır:
- 05-09 Aralık 2022: İl tanılama sınav komisyonlarının oluşturulması
- 12-16 Aralık 2022: Bilgilendirme toplantılarının yapılması
- 19-30 Aralık 2022: Gözlem formlarının doldurulması
- 02-06 Ocak 2023: Ön değerlendirme randevularının oluşturulması
- 10 Ocak 2023: Ön değerlendirme uygulamalarına alınacak öğrencilerin giriş belgelerinin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yayımlanması
- 14 Ocak 2023 - 09 Nisan 2023: Öğrencilerin yetenek alanlarına göre ön değerlendirme uygulamalarına alınması
- 19 Nisan 2023: Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilerin ilan edilmesi
- 24-28 Nisan 2023: İtiraz başvurularının alınması
- 02-05 Mayıs 2023: İtirazların değerlendirilmesi
- 24 Nisan 2023 - 05 Mayıs 2023: Bireysel değerlendirme randevularının oluşturulması
- 09 Mayıs 2023: Bireysel değerlendirme uygulamalarına alınacak öğrencilerin giriş belgelerinin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yayımlanması
- 15 Mayıs 2023 - 28 Temmuz 2023 Bireysel değerlendirme uygulamalarının yapılması
- 04 Ağustos 2023: Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilan edilmesi
- 07-11 Ağustos 2023 Bireysel değerlendirme sonuçlarına itiraz başvurularının alınması
- 14-18 Ağustos 2023 Bireysel değerlendirme sonuçlarına yapılan itirazların değerlendirilmesi
- 14-31 Ağustos 2023 Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi
Öğrenci tanılama işlemleri, 1, 2, 3. sınıf seviyelerinde sınıf öğretmenleri tarafından yetenek alanı/alanlarında aday gösterilecek öğrenciler için kılavuz takvimi doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

BİLSEM Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
Özel yetenekli öğrencileri belirlemeyi ve bu öğrencilerin yetenekli oldukları alanlarda eğitim almalarını amaçlayan BİLSEM hakkında en çok sorulan soruların başında “BİLSEM sınav başvurusu nasıl yapılır?” gelmektedir. BİLSEM sınav başvurusu öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından belirlenmesiyle yapılmaktadır. Sınıf öğretmenleri, öğrencilerin eğitim-öğretim sürecindeki beceri ve zihinsel faaliyetlerini yakından takip eder ve yetenekli olduklarını düşündükleri öğrencileri belirler. Yetenekli öğrencilerin belirlenmesinden sonra sınıf öğretmenleri e-okul sistemi üzerinden öğrenci gözlem formlarını doldurarak başvuruyu gerçekleştirir. Başvurusu yapılan öğrenci böylece BİLSEM sınavına girmeye hak kazanır.
Genel zihinsel yetenek, resim yeteneği, müzik yeteneği alanlarında başvuru yapılmaktadır. Öğrenciler için bir veya iki farklı kategoride ayrı ayrı başvuru yapılabilmektedir. Başvurular velilerin talepleri ile yine sınıf öğretmenleri tarafından yapılabilmektedir BİLSEM ve BİLSEM eğitimi hakkında merak ettiklerinizi linkte tıklayarak okuyabilirsiniz.
BİLSEM Gözlem Formu Nasıl Doldurulur?
Öğrencilerin BİLSEM başvurularının ilk etabı olan BİLSEM gözlem formunun nasıl doldurulacağı da bir başka önemli detaydır. BİLSEM gözlem formu, sınıf öğretmenleri tarafından doldurulacaktır. Bu aşamada önemli olan birkaç unsur şunlardır:
-
Aday gösterme süreci okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecektir.
-
Okul yönlendirme komisyonu; okul müdürü başkanlığında müdür yardımcıları, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinden okul müdürünün belirleyeceği en az birer sınıf öğretmeninden oluşturulacaktır.
-
Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her bir yetenek alanı için belirtilen her bir sınıf düzeyindeki toplam öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilebilecektir.
-
Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir.
-
Sınıf öğretmenleri formu doldurduktan sonra çıktısı doldurulduktan sonra okul yönlendirme komisyonuna teslim edilecektir.
-
Okul yönlendirme komisyonu tarafından aday gösterilmesine karar verilen öğrenci/öğrencilere ait gözlem formları ilgili öğretmenlere imza karşılığında tebliğ edilecektir. Sınıf öğretmenleri, komisyon tarafından tebliğ edilen gözlem formlarını MEBBİS/e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Modülüne işleyerek kaydedeceklerdir.
BİLSEM Sınav Giriş Belgesi Nasıl Alınır?
Ön değerlendirme uygulamasına girecek öğrenciler için BİLSEM sınav giriş belgesi almak önemli bir konudur. Bu bakımdan uygulamaya giriş belgeleri, belirlenen tarihlerde e-okul Yönetim Bilgi Sistemi “Sınav İşlemleri” modülünde yayımlanmaktadır. Fotoğraflı giriş belgelerinin çıktısı alınarak okul idaresi tarafından onaylanır ve öğrenci velilerine imza karşılığında verilir. BİLSEM sınav giriş belgesi almak için aşağıdaki aşamalar izlenir:
- 1. Okul tarafından yönetici şifresi ile e-okul sistemine giriş yapılır.
- 2. Ana sayfadaki “Sınavlar” bölümüne girilir.
- 3. Yazıcı simgesine tıklanır ve raporlar bölümü açılır.
- 4. Açılan bu bölümden “BİLSEM Sınav Giriş Belgesi”nin çıktısı alınır.
BİLSEM Gelişim Kulübü’ne Üye Ol
BİLSEMGK, çocukların düşünme ve öğrenme becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanmış; oyun temelli, eğlenceli ve etkileşimli içeriklerden oluşan bir uygulamadır.
BİLSEMGK’da zekâ, hafıza, dikkat, odaklanma, dinleme, okuma ve anlamaya yönelik, farklı sınıf düzeylerine ve performansa göre planlanmış binlerce etkinlik bulunmaktadır.
BİLSEMGK hem çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlar hem de onları BİLSEM Sınavlarına hazırlar.
BİLSEMGK’ya bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarınızdan ulaşabilirsiniz.